Leadership și well-being

Written by  in category 
April 12, 2017
IMG_1802

Miercuri și joi am participat la Business Days Iași. Au fost două zile pline de întâlniri interesante, conferințe, ateliere, master-class și networking. Am luat de acolo mai multe idei pe care am început să le folosesc în ceea ce fac. Unele dintre ele vreau să le împărtășesc și cu voi și sper să vă inspire, tot așa cum m-au inspirat și pe mine spre dezvoltarea mea și a ceea ce fac.
De la Mihaela Stroe am aflat care sunt indicatorii de bunăstare, indiferent dacă ești la locul de muncă sau în viața particulară. Cele mai recente studii arată că starea de bine la serviciu duce implicit la creșterea productivității cu 40%! Tu ca leader, ce faci pentru a crește starea de bine a oamenilor din echipa ta?

Iată și 6 indicatori, cu ajutorul cărora poți măsura bunăstarea colectivului în care activezi.

  1. În loc de feedback, oferă-i feedforward. Când un angajat greșește, este important să-i dat feedback (nu critică), dar nu mai poți schimba nimic în trecut așa că sugestia e să-l ajuți să privească înainte, spre viitor, fie sugerându-i alte acțiuni și arătându-i efectele benefice, fie întrebându-l ce poate face altfel ca să iasă bine în viitor.
  2. Dacă încă nu știi care sunt punctele forte și slabe ale angajaților tăi, îți sugerez să le faci o simplă analiză SWOT. Apoi, întreabă-te, cum poți susține oamenii tăi să-și folosească mai mult punctele lor forte?
  3. Calitatea relațiilor chiar și la locul de muncă (ne petrecem 1/3 din zi acolo) afectează calitatea vieții și sănătatea. Competitivitatea de dragul competiției e toxică și naște invidie, critică, ură, comparație, etichete, descurajare și altele asemenea. Dacă îți dorești ca oamenii tăi să-și mărească performanța, cum îi încurajezi? Cum îi apreciezi pentru efortul pe care îl depun, chiar dacă nu obțin totdeauna rezultatul pe care îl dorești? Îi lauzi atunci când obțin rezultatele pe care le aștepți?
  4. Claritatea rolului și a responsabilităților. Cât de clar le este care e responsabilitatea și rolul lor? De multe ori aud, „nu știu ce am de făcut” sau „doar am primit un nou task fără să știu care e rolul meu, ce am de făcut”, „șeful doar așteaptă de la mine, pentru că muncesc mult.”
  5. Ritmul biologic. Câte ore de lucru ai? Câte ore, din acestea, ești performant? Care sunt orele de maximă performanță ale tale? Dar ale colegilor tăi de echipă? Cum vă armonizați în echipă? Ce faci dacă bioritmul tău nu se potrivește cu programul de lucru oferit de companie?
  6. Leadership suportiv. Cum procedezi, ca leader, să-ți susții oamenii, în loc „să le dai în cap”?

Starea în care ne aflăm la un moment dat este o componentă critică a comportamentului. Adică, atunci când cineva se simte bine, se comportă bine. Tu ce faci pentru ca angajații tăi să se simtă bine? De multe ori, a avea un mediu plăcut la serviciu face mai mult decât o majorare de salariu!

Dacă vrei să afli mai multe despre leadership și ce poți face pentru starea de bine a angajaților tăi, contactează-mă și putem sta de vorbă.

No Responses