La ce te ajută testul de personalitate DISC

May 7, 2017
DiSC-Profile-S-C1

Dacă vrei să îmbunătațești eficiența echipei tale și să gestionezi mai bine situațiile conflictuale sau încerci să-ți crești productivitatea, poți începe prin a înțelege mai bine ce-i face pe unii oameni să se comporte într-un anume fel și care e stilul personalității lor.

Să înțelegi și să gestionezi cu succes diferite stiluri comportamentale este o premisă necesară dacă vrei să devii mai eficient și să dobândești abilități bune de comunicare, care să ducă la relații durabile.

Te voi ajuta să înțelegi mai bine diferite stiluri comportamentale – atât al tău cât și al celor din jurul tău, iar asta te va ajuta să comunici mai eficient cu oricine se află în preajma ta, înțelegând nevoile de bază ale fiecărui individ.

Care crezi că ar fi efectul, în viața ta, în momentul acesta, în condițiile în care ți-ai putea îmbunătăți relațiile cu colegii, managerii sau subordonații tăi, clienții, părinții sau partenerul tău de viață sau cu orice altă persoană importantă din viața ta?

Dacă vrei să ai relații mai bune, îmbunătațirea abilităților de comunicare este o componentă crucială pentru succesul oricui, atât pe plan profesional cât și personal, pentru că o comunicare eficientă este o artă. Și, ca orice artă, se pare că, în jurul nostru, nu sunt mulți ”artiști” care stăpânesc această artă.

Din fericire, a deveni un ”artist” al comunicării eficiente nu necesită un IQ ridicat sau cine știe ce diplome speciale sau talente deosebite. Învățând conceptele despre care voi vorbi în continuare, cu siguranță vei deveni un comunicator mai bun. Acest lucru, împreună cu dezvoltarea de abilități relațional,e sunt cele mai importante instrumente pe care oricine le poate dobândi.

Lipsa comunicării eficiente poate distruge familii, dezbina locuri de muncă și genera foarte mult stres în viețile noastre. Conflictele se nasc din înțelegeri greșite îmbinate cu inabilitatea de a menține relații eficiente, atât pe plan personal cât și profesional. Doar dedicându-te unui proces de creștere și învățare în acest sens te poți bucura de relații personale și profesionale de calitate și, în final, de un succes generos în toate sferele vieții tale.

Experiențele de fiecare zi depind în principal de 2 factori:

  1. Abilitatea de a comunica eficient
  2. Abilitatea de a crea relații de succes cu cei din jurul nostru

Fără acești doi factori importanți, călătoria noastră pe pământ poate fi foarte provocatoare.

Ca să afli cât de bine stai, îți propun să faci acest mic test. Nu există răspunsuri corecte sau greșite. Este ca și cum te privesti într-o oglindă: fii onest față de tine, pentru că doar asta te va ajuta să îmbunătațești sau să schimbi ceea ce poate duce la relații de succes. Întreabă-te următoarele:

  1. Comunic eficient cu cei din jurul meu?
  2. Mă simt înțeles de cei mai mulți oameni cu care comunic?
  3. Înțeleg pe cei mai multi oameni din mediul meu?
  4. Am reușit să dezvolt și să mențin relații de succes în viața mea profesională sau personală?
  5. Ce părți ale abilităților mele interpersonale am nevoie să le șlefuiesc ca să devin mai eficient în crearea și menținerea relațiilor de succes în diferite arii ale vieții mele?

Dacă devii conștient de ariile în care ai nevoie de îmbunatățire, ai făcut deja primul pas spre a deveni un comunicator mai bun și un constructor de relații bune și sănătoase. Odată ce cunoști domeniile în care ai nevoie de îmbunătațire, e doar o chestiune de timp până aduni informația de care ai nevoie pentru ca lucrurile să se întâmple.

Instrumentele pe care ți le voi oferi mai departe te vor ajuta să-ți îmbunățatești comunicarea și interacțiunile cu oamenii din jurul tău în câteva săptămâni, doar dacă vrei să acționezi și să le aplici în viața ta și în relațiile tale. Altfel, vor rămâne doar niște informații fără efect pentru tine.

Dacă nu ți-ai luat 5 minunte să răspunzi la întrebările de mai sus, te invit s-o faci acum. Cel mai bine ar fi să le scrii într-un jurnal pentru a putea urmări evoluția ta. Acesta este punctul de plecare într-o călătorie minunata care va duce la relații de succes. Aștept feedback-ul tău pe marginea acestor întrebări.

Fii pe aproape pentru că, în următorul articol voi vorbi despre elementele unei comunicări eficiente, așa cum o văd eu.

No Responses