Cum se manifestă nevoia de a te face înțeles

Written by  in category 
March 19, 2017
a1bb4842-4da9-44eb-b2f3-fa0f64093914

Nevoile sunt cele care stau la baza vieţilor noastre, în general, şi sunt motorul din spatele acţiunilor. A. Maslow a fost primul psiholog care le-a denumit, ierarhizat, studiat şi explicat. Pentru mine, nevoile sunt numitorul comun al umanităţii. Ceea ce ne deosebește și ne face unici, este felul în care fiecare le împlinim, mai mult sau mai puțin conştient.

În copilărie învăţăm multe cuvinte: putem vorbi despre istorie, geografie, matematică, ştiinţă sau literatură, economie și informatică, dar nu suntem învăţaţi să înţelegem şi să descriem în cuvinte trăirile şi nevoile noastre interioare.

Asta este pentru că, de mici (şi întâlnesc acest lucru foarte des la clienţii cu care lucrez), suntem învăţaţi să ascultăm sentimentele şi nevoile exprimate de mama sau de tata, de fraţi sau surori, de învăţătoare sau de profesori.

De câte ori nu auzim: „fă ce-ţi spune mama să faci…”, „să faci ceea ce-ţi cere verişorul tău mai mic atunci când vine la tine…”, „să faci ceea ce aşteptăm noi de la tine…”

Învățăm încă de mici că, pentru a supravieţui şi pentru a ne integra, trebuie să ne distanțăm de noi înşine, pentru că a avea grijă în primul rând de tine înseamnă egoism. Aceasta este una dintre prejudecăţile pe care le întâlnesc cel mai des la clienţii cu care lucrez. Mai devreme sau mai târziu, această atitudine se plăteşte prin timiditate, depresie, îndoieli, ezitări în luarea deciziilor, incapacitatea de a alege, dificultatea de a se angaja, pierderea dorinţei de a trăi.

Ţi s-a întâmplat vreodată să vorbeşti aceeaşi limbă cu partenerul tău şi să îţi dai seama că vă înţelegeţi diferit? Sau ai avut vreodată senzaţia că un perete de beton te separă de nevoile tale şi nici măcar tu nu ştii sau nu înţelegi ce ai nevoie?  Aceasta se datorează faptului că nu am fost învăţaţi să înţelegem nevoile care sunt în noi şi să le exprimăm astfel încât să poată fi împlinite şi să ne simţim bine. Dacă ne ignorăm propriile nevoi, cineva va plăti: ori noi înșine, ori ceilalți. Consecinţele sunt cât se poate de dureroase. Iată câteva:

  • Dificultăţi în a face alegeri care să ne ajute.
  • Dependenţa de validarea celuilalt.
  • Riscul de a deveni „jucăria” diverselor medii nocive (TV, internet, bani, alcool, sex, jocuri, etc)Diverse forme de violenţă.

Afectivitatea este o componentă esenţială a oricărei fiinţe umane. Faptul că face parte din fiecare şi este în noi nu înseamnă că o şi cunoaştem, că ştim să o exprimăm în cuvinte sau că înţelegem ceea ce simţim. Două dintre nevoile noastre de bază sunt nevoia de a ne face înţeleși şi nevoia de conectare.

Atunci când te simţi înţeles de o persoană, te simţi conectat cu acea persoană. Simpla folosire a cuvintelor nu înseamnă neapărat că reuşim să ne facem înteleşi sau că celălalt ne înţelege.

Una dintre nevoile de bază este nevoia de iubire şi conectare. Această nevoie este foarte bine exprimată chiar  fără cuvinte, încă de când ne naştem. O altă nevoie de bază este cea de siguranţă, apoi cea de varietate şi de semnificaţie, să simţi că eşti unic şi important. Toţi oamenii au aceste 4 categorii de nevoi. Sunt nevoi ale personalităţii umane. Următoarele 2 nevoi sunt cele care îţi dau sentimentul de împlinire în viaţă: nevoia de creştere, dezvoltare şi nevoia de contribuţie.

Iată soluţia: comunicarea autentică. Adică, a-ţi dărui ţie însuți ceea ce ai vrea să primeşti de la ceilalţi:  bunăvoinţa faţă de tine însuţi.

Primul pas este să te opreşti. Asta înseamnă că, în loc să reacţionezi şi să răspunzi aşa cum ai fost obişnuit până acum, opreşte-te, dă-ţi 5 minute sau câte minute ai nevoie pentru a te linişti, pentru a ieşi din starea emoţională puternică pe care o simţi atunci când eşti provocat de o situaţie.

Al doilea este onestitatea faţă de tine: adică să devii conştient, să recunoşti şi să-ţi asumi sentimentele tale. În loc să spui „mă enervezi”, să spui „sunt foarte supărată pe ceea ce văd”; sau „este foarte enervant pentru mine ceea ce văd” sau „mă aşteptam ca lucrul să fie terminat până acum şi asta mă face să mă simt frustrată”.

Al treilea pas este să înţelegi nevoia din spatele sentimentelor. Orice faci poate fi încadrat în una dintre cele 6 categorii de nevoi de mai sus. Gândeşte-te ce nevoie îţi împlineşte ceea ce vrei să faci la un moment dat. De exemplu: „este foarte important (nevoia de semnificaţie) pentru mine să respectăm înţelegerile făcute. Când vrei să faci ce ai promis?”

Cum să primeşti un refuz? – Când cineva te refuză înseamnă că acea persoană, în acelaşi timp, are o nevoie la fel de importantă ca tine. Pentru a putea contribui la binele tău, celălalt are nevoie să se simtă confortabil (să simtă că nevoile îi sunt împlinite).

Când te simţi provocat de o situaţie, opreşte-te să reacţionezi. Respiră şi fii onest faţă de tine şi faţă de ceea ce simţi. Si la final înţelege că în spatele fiecărei acţiuni este o nevoie neîmplinită. Află care e nevoia aceea şi vezi cum o poţi împlini mai bine, atât pentru tine cât şi pentru celălalt.

No Responses