Cum să rezolvi situații de cuplu care par fără ieșire

Written by  in category 
September 7, 2016
bench-couple-love-people

Recent, una dintre cliente mi-a împărtășit o situație în care ea și iubitul ei se certaseră din cauza chiriei pe care o aveau de plătit pentru apartamentul în care locuiau. Erau împreună de mai bine de un an, și cu o lună înainte luaseră decizia de a se muta împreună, în apartamentul ei.

Ea credea că e corect să împartă chiria jumi-juma. În schimb, el a venit cu o altă formulă de plată, formulă care îl avantaja pe el și din cauza căreia ea s-a simțit nedreptățită. Mai mult, când el i-a prezentat ideea lui, i-a spus că îi face ei o favoare (în schema respectivă, ea ar fi plătit cam 60% din sumă și el ar fi plătit restul). Când ea a auzit că asta e o „favoare” pe care el i-o face s-a blocat și a simțit că e luată peste picior. Așa că mi-a povestit și mie despre asta.

„Cum a putut să îmi facă una ca asta?! Eu, care vreau totdeauna să fiu corectă și renunț la mine ca să fac să fie bine și pentru el! Am simțit că mă ia de fraieră când mi-a spus că îmi face o favoare cu acea formulă a lui, când de fapt nu era deloc corectă! De când mi-a spus despre asta, n-am mai vorbit aproape deloc, deși stăm împreună. Nu îl mai pot vedea la fel ca până acum! El simte că eu am ceva, dar mi-e teamă că dacă îi spun, îl voi răni și s-ar putea să plece. Mă întreabă mereu dacă am ceva și eu îi răspund că sunt OK. Dar nu mă mai pot distra, nu mă mai pot concentra la serviciu și parcă nu am chef de nimic. Nu știu cum să-i spun ceea ce simt fără să îl rănesc și să înțeleagă că eu, de fapt, vreau corectitudine”.

Aceeași întrebare și dificultate – „cum să-i spun ce simt fără să-l rănesc”, o aud mereu, la multe persoane pe care le întâlnesc

Ceea ce se întâmplă în afara ta te afectează și pe tine și, dacă știi cum să te porți și să-ți împărtășești bucuria, nu știi cum să-ți manifești frustrările și emoțiile negative fără să-i rănești pe cei de lângă tine.

Când ceva te face să te simți blocat, nervos, frustrat, primul lucru care e important să-l faci este să te oprești și să respiri adânc. Da, oprește-te să reacționezi din energia și frustrarea pe care o simți, pentru că atunci când nu vei mai simți aceeași tulburare, vei regreta faptele sau vorbele spuse. Ți s-a întâmplat vreodată? Mie de multe ori.

Acesta este unul dintre motivele pentru care scriu și am început acest blog: să împărtășesc lucruri pe care le-am învățat și care mi-au îmbogățit relațiile și viața. Și DA, m-au ajutat să mă simt și împlinită.

Când te oprești din a reacționa, gândește-te că ceea ce simți este în interiorul tău și înseamnă că este legat de tine. Ce s-a întâmplat în afara ta te-a afectat, te-a tulburat, ceea ce înseamnă că soluția este tot în tine. Încearcă să descoperi ce este în spatele frustrării, blocajului, mâniei pe care o simți. Ce nevoie simți că ai în acele momente? Ce nevoi simți că ți-au fost încălcate ? Ce valori fundamentale pentru tine simți că nu ți-au fost respectate?

În exemplul de mai sus, clienta mea și-a dat seama că pentru ea contează foarte mult corectitudinea, că în spatele ei se află nevoia de respect. Să se simtă respectată și să respecte pe celălalt. A înțeles și care sunt acțiunile care pe ea o fac să se simtă respectată. După toate acestea, a început să-și schimbe starea și să capete claritate în cum să abordeze discuția cu prietenul ei și cum să vorbească cu el ca să nu-l rănească și totuși să-i spună ce simte.

Dacă și ție ți se întâmplă să te afli în situații în care îți dorești să exprimi emoțiile negative prin care treci și nu vrei ca ele să-l afecteze pe partenerul tău, amitnește-ți să te oprești din reacție. Gândește-te că soluția e în tine și descoperă nevoia sau nevoile care simți că ți-au fost încălcate în acea situație. Aceste nevoi nerespectate te fac să te simți frustrat, mânios, neînțeles, tulburat. Odată identificate, gândește-te ce acțiuni ar duce la împlinirea lor. Ce poți face tu sau celălalt, ca să simți că ele sunt din nou împlinite și să te simți bine?

Răspunde la aceste întrebări și vei găsi soluția pentru situația ta. Vei putea să-i ceri partenerului tău acțiuni concrete și clare care te pot face să te simți din nou bine. Dacă partenerul tău răspunde pozitiv cerinței tale, e foarte bine. Te simți din nou mulțumită și relația voastră se dezvoltă mai departe.

Dar ce să faci atunci când primești un răspuns negativ din partea lui? Cum să-ți împlinești nevoile? Iată întrebarea la care voi răspunde în articolul următor. Urmărește-mă dacă vrei să afli și tu.

De asemenea, dacă vrei să discutăm despre o situație concretă din care nu știi cum să ieși, îți stau la dispoziție. Scrie-mi la [email protected].

No Responses