Costurile unei comunicări ineficiente

Written by  in category 
May 14, 2017
AAEAAQAAAAAAAAO0AAAAJDJkY2NhODcxLTlmNjAtNGRhZi05Y2VlLTg3MjJmZGY5ODJmMg

Înainte să-ți spun care sunt elementele unei comuncări eficiente, vreau să te ajut să înțelegi care sunt efectele și implicațiile unei comunicări ineficiente, defectuoase.

Te-ai întrebat, măcar o dată, de ce oamenii din jurul tău se poartă așa cum se poartă? Ți-ai fi dorit ca unii dintre colegii tăi de serviciu să fie mai flexibili în comunicare? Să te înțelegi mai ușor cu ei? Ți s-a părut că unele persoane sunt mai dificile decât altele în momentul în care ai interacționat cu ele?

De ce e atât de dificil să te înțelegi cu anumite persoane? De ce nu putem să construim legături cu toți cei cu care relaționăm și să realizăm acea armonie pe care ne-o dorim în viață? Care e cauza lipsei de conexiune cu anumite persoane din jurul nostru? Putem face ceva ca să îmbunătățim relațiile cu cei din jurul nostru, măcar cu cei care contează pentru noi?

Viața este o provocare adevărată când oamenii din jurul nostru nu reușesc să se înțeleagă și mai ales când noi nu reușim să ne înțelegem cu ei. Lipsa abilităților eficiente de comunicare distruge familii, diminuează starea morală la locurile de muncă și ne încarcă cu foarte mult stres care, în alte circumstanțe, ar putea fi destul de ușor evitat.

De departe, aptitudinile de comunicare și relaționare sunt cele mai importante abilități de care cineva are nevoie în viață și pot crește foarte mult calitatea vieții. Cei cărora le lipsesc sunt expuși la multe conflicte și neînțelegeri îmbinate cu incapacitatea de a menține relații eficiente atât în plan personal, cât și profesional.

Studiile arată că persoanele sunt angajate pentru abilitățile tehnice și profesionale și sunt eliberate din funcție datorită aptitudinilor limitate de comunicare și relaționare cu oamenii.

Din păcate, foarte puțini luăm în serios studiul comunicării, iar asta se reflectă la nivelul întregii societăți:

 • Starea morală de la serviciu este minimizată de colegi care comunică ineficient;
 • Productivitate scăzută, cifra de afaceri, acțiuni disciplinare, litigii sunt doar câteva efecte secundare ale abilităților limitate de comunicare;
 • Mai mult de jumătate din căsnicii se încheie cu despărțire și divorț;
 • Multe relații și căsnicii sunt impregnate aproape în fiecare zi de certuri, ceea ce, cu tristețe spun, este considerat de mulți ca fiind ceva normal într-o relație;
 • Mulți copii cresc în medii ostile și sunt expuși regulat la abuzuri verbale sau neglijare;
 • Prea mulți copii sunt expuși relațiilor disfuncționale, iar asta se traduce în:
 1. Lipsa șanselor de a-și dezvolta abilități bune de comunicare și socializare;
 2. Lipsa de expunere la modele pozitive care să-i ajute să crească și să devină adulți echilibrați și încrezători;
 • Nivel ridicat de stres, produs de conflicte frecvente, tensiuni și comunicare defectuoasă, care adesea se reflectă în probleme de sănătate cum ar fi, ulcer, boli de inima, etc.

Această listă este doar o mică parte din efectele negative ale unei comunicări ineficiente, dar ar trebui să fie suficientă pentru a-ți da serios de gândit și să te inspire în a acorda mai mult timp dezvoltării abilităților tale de comunicare sănătoasă.

Intenția mea este să te sprijin să-ți îmbunătățești capacitățile de comunicare, ceea ce duce implicit la o ameliorare a relațiilor. Iată care sunt cele 3 aspecte pe care le am în vedere:

 1. Să dobândești o mai bună înțelegere în legătură cu motivele pentru care crezi ceea ce crezi; prin urmare să te accepți așa cum ești și să-ți mărești încrederea în punctele tale forte – ambele aspecte fiind premise obligatorii în a deveni un bun constructor de relații sănătoase.
 1. Să dobândești o înțelegere elementară a motivelor pentru care cei de lângă tine se poartă așa cum se poartă; adică să-ți mărești nivelul de acceptare față de ceilalți.
 1. Să înveți cum să comunici eficient și să creezi relații de succes cu persoane care au stiluri comportamentale diferite de ale tale, incluzându-i și pe cei a căror comportament ți se pare „dificil”, „nerezonabil” „imposibil” sau „necooperant”; să reușești să reduci stresul și să gestionezi eficient conflictele și să generezi relații bune în viața ta.

Îți sună complicat? Dacă DA, nu lăsa ca asta să te descurajeze. Vei vedea că sistemul pe care ți-l voi împărtăși în continuare este de fapt foarte simplu și usor de înțeles și poate avea un impact extraordinar asupra relațiilor tale profesionale și personale. Este un model simplu și în același timp suficient de complex, dezvoltat de peste 40 de ani, care a ajutat peste 40 de milioane de persoane din mai bine de 14 țări, să depășească barierele din calea performanței și să-și îmbunătățească relațiile interpersonale.

Aștept gândurile sau întrebările tale legate de comunicare. Care este cea mai mare provocare cu care te confrunți în relații? Ce ai făcut până acum ca să o depășești? Ce ți-a reușit? Ce nu ți-a reușit? Scrie-mi în pagina de contact sau pe adresa de e-mail [email protected] și îți voi răspunde.

No Responses