4 pași spre o comunicare clară

Written by  in category 
April 2, 2017
5-secrets-of-clear-communication

Vorbeam în articolul trecut despre deprinderile învățate, cele care blochează comunicarea. Evaluările, etichetările, judecățile, prejudecățile ne îndepărtează de adevăratele noastre nevoi și de ale celor din jurul nostru.

Comunicarea adevărată este cea care reușește să conecteze. Etimologia cuvântului comunicare provine din limba latină, communicus, și are sensul de punere în comun a unor lucruri, de orice fel. De asta eu cred că o comunicare adevărată este menită să conecteze cele 2 ființe, pentru ca mesajul transims să fie recepționat eficient și să ducă la rezultatul dorit.

Iată mai departe, ceea ce cred eu că înlesnește o astfel de comunicare și o face să fie autentică.

Comunicarea autentică este una CLARĂ

C vine de la conștientă, ceea ce pentru mine înseamnă că știu care este intenția mea, reușesc să mă mențin conectat la ceea ce simt și trăiesc în momentul respectiv, ceea ce afectează starea mea de bine.

L vine de la liberă, ceea ce înseamnă că eu aleg să acționez, nu să reacționez în baza unor etichete, comparații sau judecăți superficiale.

A vine de la aliniată valorilor mele.

R vine de la responsabilă, adică mă concentrez pe a găsi soluții pentru situația prezentă, pentru a realiza echilibrul pe care mi-l doresc, atât pentru mine cât și pentru partenerul meu.

A înseamnă acționează! Lucrurile în viață nu se schimbă pentru că știm informații, ci pentru că acționăm în baza a ceea ce știm. Calitatea vieții tale nu se schimbă pentru că îți dorești, ci începe să se schimbe abia atunci când faci un pas cât de mic în direcția respectivă!

Primul pas spre o comunicare CLARĂ este observația. Adică să fii atent la ceea ce afectează starea ta de bine, să vezi și să auzi cu atenție fără să evaluezi ceea ce vezi și auzi, fără să pui vreo etichetă. Observă atent cât mai multe detalii. Iată un exemplu:

Al doilea pas este asumarea sentimentelor. Ceea ce simt eu îmi aparține doar mie. Celălalt nu poate simți ceea ce simt eu. El are propriile trăiri și sentimente. Eu pot vorbi doar despre ceea ce simt ca rezultat al observației făcute mai sus:

Sentimentele sunt ca niște semnale care ne atenționează că mai urmează ceva: nevoile. Acestea sunt numitorul comun al umanității. Nevoile sunt aceleleași pentru toți oamenii, diferența o face modul în care le împlinim. De exemplu, nevoia de iubire. Într-un fel se manifestă când e vorba de o femeie și în altfel la un bărbat. Chiar și de la femeie la femeie diferă felul de manifestare și împlinire a acestei nevoi.

În formulările de mai sus, după „pentru că”, urmează nevoia care determină sentimentul respectiv. Asta presupune că este important să conștientizezi mai bine nevoile pe care le simți în fiecare moment. Făcând asta, te cunoști mai bine. Doar în măsura în care te cunoști pe tine cât mai bine, poți să-l înțelegi și pe cel de lângă tine și să te conectezi la nevoile lui și poți găsi calea cea mai potrivită de a împlini atât nevoile tale cât și pe ale celuilalt. Cunoașterea și înțelegerea nevoilor este al treilea pas.

Ultimul pas este cerința: spune ce ai nevoie să se întâmple pentru a-ți împlini nevoia. Poți să-ți adresezi asta ție sau poți s-o spui celui de lângă tine. De multe ori putem să facem ceva pentru a ne împlini o nevoie, dar recurgem la a-i cere altei persoane să ne facă un favor (de multe ori nu avem chef să acționăm pentru a ne împlini nevoia și îl obligăm pe celălalt s-o facă pentru noi, iar asta sună a poruncă, iar atunci când ne este refuzată, provocăm conflicte). O cerință autentică și onestă, trebuie să fie pozitivă, scurtă, clară și să conțină verbe de acțiune. Iată mai jos un exemplu:

Diferența dintre cerință și poruncă sau pretenție este că prima lasă loc de negociere. Dacă primesc un răspuns negativ, reevaluez acțiunea necesară pentru ca nevoia mea să fie împlinită și formulez o altă cerință sau acționez în alt fel, dând astfel libertate de acțiune și celuilalt.

Secretul unei comunicări sănătoase și clare stă în respectarea nevoilor ambelor părți și în încercarea de a le împlini reciproc. Obișnuiește-te să urmezi cei patru pași (observă, asumă-ți sentimentele tale, recunoaște și numește nevoile si formulează cerința) ori de câte ori ai ocazia să comunici și spune-mi ce impact are asupra calității vieții tale.

Urmărește-mă și săptămâna viitoare, când voi vorbi despre cum ai putea depăși propriile blocaje de comunicare, sau despre cum să treci de la judecată la conștientizare.

No Responses